Allergenen in de horeca

Allergenen in de horeca

Ben je allergisch voor bepaalde stoffen dan houdt dat je wellicht tegen om uit eten te gaan. Zonde! Er is steeds meer allergenen informatie beschikbaar, ook in de horeca.

Allergie en uit eten

Niet iedereen kan tegen alle allergenen die gebruikt worden in de keuken. Je bent niet de enige, zo\’n twee procent van de Nederlandse bevolking heeft een allergie. En misschien is het wel zo dat je heel bewust ervoor kiest bepaalde stoffen niet te eten. Het vinden van een geschikte plek om uit eten te gaan kan een uitdaging zijn voor mensen met een allergie.

Toch is het zeker niet onmogelijk. Steeds meer horecagelegenheden bieden allergenen-informatie. Lang niet alles zal vermeld staan op de menukaart, maar als ze met de juiste horeca software werken, is het voor elk gerecht duidelijk welke allergenen het bevat.

Regels in de horeca

Het is zelfs zo dat horecagelegenheden al ruim 4 jaar moeten kunnen informeren over allergenen. Het personeel moet aan een gast kunnen vertellen welke allergenen er in een specifiek gerecht zitten. Dat gaat tot in de details, dus ook van het sausje wat over een stuk vlees of salade gegoten werd, moet men kunnen vertellen welke allergenen het bevat.

 Wat dat betreft zijn de regels rondom voedsel en voedselveiligheid in de horeca heel streng in Nederland. Er is zelfs een veiligheidssysteem wat de regelgeving rondom het verwerken van voedsel vastlegd. Deze zogenaamde HACCP horeca geldt voor alle bedrijven die met voedsel werken. Er staan onder andere regels in rondom het bewaren van voedsel. Je wilt immers geen bedorven etenswaren geserveerd krijgen in een restaurant.

Wat zijn allergenen

Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen oproepen bij de mens. De meest bekende zijn een  noten- of glutenallergie. De reactie die iemand heeft op een allergeen verschilt per persoon. Het kan zijn dat er slechts een milde allergische reactie optreedt, maar er zijn ook mensen die een acuut levensbedreigende allergie hebben. Er zijn veertien verschillende allergene stoffen: granen met gluten, schaal- en weekdieren, vis, eieren, pinda\’s en noten, soja en melk (lactose), mosterd- en sesamzaad, lupine, selderij en zwaveldioxide/sulfiet.