Drie tips voor een effectiever eiwitdieet

Drie tips voor een effectiever eiwitdieet

Ook in 2019 zal vermoedelijk weer het meest gevolgde dieet het eiwitdieet zijn. Misschien niet specifiek onder die naam. Er zijn vele benamingen en varianten van dit dieet. Maar ze beslaan alle min of meer, meer eiwitten eten logischerwijs, en dit dan in plaats van (slechte) koolhydraten. Het is een simpel doch bewezen dieet, dat veel zoden aan de dijk gezet heeft voor een groep mensen reeds in het verleden.

Maar toch zijn er ook afgelopen jaren mensen geweest die alsnog gefaald hebben. In dit artikel noemen we een aantal voor de hand liggende valkuilen en hoe die te omzeilen.

Ten eerste, snij alle frisdranken weg uit je levenswijze. Frisdrank hoort in geen enkel dieet. Ook niet de zero variant. Kies voor verantwoord gezonde dranken zoals groene thee, yerba mate, rooibos. Of gewoonweg water.

Ten tweede, eiwitdieet betekent niet dat alle koolhydraten geschrapt moeten worden. Er wordt gesproken over de grote drie macro bestandsdelen van een goed dieet (bron). Een daarvan is dus koolhydraten. Maar niet alle koolhydraten zijn kwalitatief. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen wit brood en een volkoren rogge brood. Ja het witte brood is lekkerder. Maar er zitten geen voedingsstoffen in die je lichaam nodig heeft, en maakt je dus onnodig dik in veel gevallen. Bruin brood daarentegen, bevat heel veel dingen die je lichaam echt nodig heeft en zal geen pondjes toevoegen aan je gewicht.

Ten derde kijk uit bij het kiezen van maaltijdvervangers. Dit zijn shakes die een maaltijd vervangen waardoor men nog rapper zou kunnen afvallen. Dit is prima an sich, maar we zien dat er veel shakes zijn op de markt die suiker bevatten in grote aantallen. Verder is een probleem dat mensen soms de verkeerde type shake kiezen, bijvoorbeeld een shake meer voor fitness en spiergroei (bron 2). Hier moet je een verstandige keuze maken voor een shake die naast eiwit ook andere dingen bevat zoals onder meer vitamines, mineralen en zeer belangrijk vezels.