Gezond leven

Wanneer je graag wilt afvallen, is het creëren en behouden van een gezonde levensstijl misschien wel het allerbelangrijkste. Maar wat is een gezonde levensstijl nu eigenlijk? Een gezonde levensstijl is een manier van leven waarbij je bepaalde keuzes maakt in je dagelijkse routine die je lichaam gezonder maken. Hierdoor voel je je ook een stuk fitter. Daarnaast kan deze nieuwe routine je helpen met afvallen. Het is dus belangrijk welke keuzes je maakt in je dagelijkse ritme. Deze keuzes hebben niet alleen te maken met gezonde voeding, maar ook met andere aspecten zoals beweging, je eetgedrag en je mindset. Voor de één is het creëren van een gezonde levensstijl wat makkelijker dan voor de ander. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je al gezond eet en drinkt, maar niet genoeg beweegt of te veel stress hebt. Te weinig beweging en te veel stress is namelijk slecht voor je en zorgt voor een ongezonde levensstijl.

Op deze pagina lees je over drie belangrijke aspecten die zorgen voor een gezonde levensstijl:

  •        Gezonde voeding
  •        Gezond bewegen
  •        Gezond slaappatroon en ritme
zelf brood bakken
Dieet

Zelf brood bakken voor gezonder brood

Brood is een van de oudste en meest fundamentale voedingsmiddelen in tal van culturen. Toch kan het dagelijks brood dat je in de supermarkt koopt, …

Gezond uit eten gaan
Gastblog

Gezond uit eten gaan

Uit eten gaan is niet alleen een manier om heerlijke gerechten te proeven, maar het biedt ook de kans om sociale connecties te verstevigen en …

gezonde high tea
Gastblog

10 tips voor het organiseren van een gezonde high tea

Of je nu een high tea organiseert voor een speciale gelegenheid of gewoon een gezellig samenzijn met vrienden en familie, het kan een uitdaging zijn …

Waarom koken met een maaltijdbox
Gastblog

Waarom koken met een maaltijdbox?

In de hectische wereld van vandaag, waarin we constant bezig zijn met werk, gezin en andere verplichtingen, kan het plannen van gezonde maaltijden soms een …

10 tips om voedselverspilling te voorkomen
Gastblog

10 tips om voedselverspilling te voorkomen

We leven in een tijd waarin we bewust worden van de impact die onze keuzes hebben op het milieu. Je bent vast al op de …

Gezonde levensstijl en voeding

Bij een gezonde levensstijl hoort natuurlijk een gezond eetpatroon. Gezonde voeding zorgt er niet alleen voor dat je lichaam gezond blijft, maar ook dat je je mentaal fitter voelt. Er zijn veel verschillende producten en voedingsstoffen die allemaal een bepaalde goede of slechte invloed op je levensstijl kunnen hebben.

Wil jij overgaan tot een gezonde levensstijl dan moet je vooral letten op:

  •        Je eetpatroon
  •        Water drinken
  •        Gezonde voeding

Gezond eetpatroon

Een gezond eetpatroon is van groot belang bij een bewuste levensstijl. Dit betekent gevarieerd eten in niet al te grote hoeveelheden. Gevarieerd eten is belangrijk. Hierdoor krijg je namelijk genoeg van alle voedingsstoffen binnen. Eet bijvoorbeeld producten met verschillende kleuren. De kleur van een product hangt vaak af met de voedingsstoffen die deze bevat. Eet je dus veel producten in verschillende kleuren, dan is de kans groot dat je gevarieerde voedingsstoffen binnenkrijgt. In geel- en oranjekleurige groenten en fruit zit bijvoorbeeld veel b-caroteen. B-caroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Dat goed is voor je huid, je zicht en je botten. In groene groenten zit voornamelijk vitamine K, dat bevordert je bloedsomloop.

Naast gevarieerd eten, is het voor een gezonde levensstijl belangrijk dat je niet te grote porties eet. Een tip is om een kleiner bord voor je eten te gebruiken; hierdoor lijkt het alsof je meer eten op je bord hebt, waardoor je direct minder eet. Schep na het koken een portie voor jezelf op en vries het eten dat je over hebt in voor later gebruik. Laat je de pan met eten staan, dan is de verleiding erg groot om nog eens op te scheppen.

Drink water

Probeer zoveel mogelijk water te drinken en andere drank (behalve zuivel, thee, en zwarte koffie) te vermijden. Denk hierbij aan 1,5 tot 2 liter water per dag. Het drinken van water is erg gezond. Bovendien wordt er beweerd dat water drinken voorafgaand aan een maaltijd je sneller kan helpen met een gezonde levensstijl. Het geeft je een vol gevoel en je stofwisseling verhoogt. Verder is het drinken van water extra belangrijk als je sport. Omdat je dan meer zweet, verliest je lichaam meer water. Door extra veel water te drinken zorg je er dus voor dat je lichaam gehydrateerd blijft.

Gekleurde voeding

Kies gezonde en voedzame producten voor een goede levensstijl. Eet bijvoorbeeld veel groenten en fruit en producten met veel proteïnen zoals zuivel, eieren en vlees. Proteïnen zorgen voor een vol gevoel, wat kan helpen met afvallen. Ook bevorderen proteïnen de aanmaak van nieuw spierweefsel, waardoor je meer aan kan qua beweging en hierdoor dus ook meer vet zal verbranden. Probeer daarnaast verzadigde vetten te vermijden en niet te veel koolhydraten te eten. In onze categorie over gezonde voeding vind je nog meer informatieve pagina’s omtrent gezonde voeding.

Beweeg voldoende

Een gezonde levensstijl houdt niet per se in dat je intensief moet gaan sporten. Het is echter wel belangrijk dat je iedere dag minstens 30 minuten aan één stuk beweegt, of dit nu fietsen is of de hond uitlaten. Iedere dag bewegen is niet alleen gezond – het zorgt immers voor een verlaagd risico op hart- en vaatziekten- maar zorgt er ook voor dat je je fitter voelt en daarmee vrolijker. Ook kan beweging voor veel mensen een moment van rust zijn. Naar buiten gaan en bewegen doorbreekt namelijk je dagelijkse routine. Begin dus met elke dag een half uur te lopen. Bouw dit eventueel op naar een uur, of wissel dit af door stukje hard te lopen.

Slaap draagt bij aan een gezonde levensstijl

Zorg ervoor dat je iedere dag genoeg slaapt. Een slechte of korte nachtrust kan namelijk zorgen voor meer stress, wat slecht is voor je gezonde levensstijl. Ook ben je na een te korte nacht meer prikkelbaar en is je concentratie slechter. Als je te weinig slaapt betekent dat ook dat je langer wakker bent, gedurende deze tijd ga je dus waarschijnlijk meer eten. Te weinig slaap kan dus ook meespelen op het gebied van gewichtstoename.

 

Meer slaapt zorgt ervoor dat je meer energie hebt de rest van de dag, waardoor je je vrolijker voelt. Ook creëer je hiermee een sterker immuunsysteem, je bent dus minder vatbaar voor virussen en bacteriën. Zorg voor een gezonde levensstijl en ga op tijd slapen. Het helpt als je minstens een uur voordat je in slaap wilt vallen geen (felle) digitale schermen meer gebruikt. Ook is het verstandig om geen muziek te luisteren. Licht en geluid stimuleren je hersenen, die dan juist actiever worden. Hierdoor wordt het lastiger om in slaap te vallen. Verder is het verstandig om geen koffie te drinken of iets te eten vlak voordat je gaat slapen.