Eten en bewegen

Eten en bewegen, de juiste balans

Vaak wordt er gedacht dat je minder moet gaan eten om af te vallen. Echter is het moeilijk om af te vallen door alleen je eetgedrag aan te passen. Dit is ook nog eens erg ongezond. Daarnaast is het haast onmogelijk om op je streefgewicht te blijven, omdat je door te weinig eten snel last kunt krijgen van het jojo-effect. Wil je op een gezonde manier afvallen, dan is de juiste balans tussen eten en bewegen enorm belangrijk. Lees in dit artikel hoe je sport moet combineren met de juiste voeding.

Afvallen? Eet minder koolhydraten

Koolhydraten zorgen voor veel energie. Maar wanneer je wilt afvallen, moet je juist voor het sporten geen koolhydraten eten. Koolhydraten zijn er in de vorm van suikers, zetmeel, en vezels. Door het vermijden van koolhydraten voorkom je namelijk dat je lichaam tijdens het sporten koolhydraten gaat verbranden. In plaats daarvan zal je lichaam vetten gaan verbranden, waardoor je sneller resultaat zult zien.

Spieren trainen? Eet meer eiwitten en koolhydraten

Wanneer je meer spiermassa wilt krijgen door krachttrainingen te doen, dan moet je weer een iets ander dieet volgen. Je moet dan juist meer koolhydraten eten om je lichaam dat extra beetje energie te geven. Ook is het eten van eiwitten dan extra belangrijk. Deze geven je meer energie en zorgen dat je spieren zich kunnen herstellen.

Een gezonde levensstijl

Wanneer je niet per se wilt afvallen of spiermassa wilt kweken, maar gewoon een gezonde levensstijl wilt aanhouden, dan is de Schijf van Vijf de juiste richtlijn om te volgen qua voeding. Deze schijf vind je op de website van het Voedingscentrum. Als je iedere dag je voeding baseert op deze schijf zal je de juiste (hoeveelheden) voedingsstoffen binnenkrijgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om veel groente en fruit te eten, alsook veel volkorenproducten, zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst. Daarnaast is het belangrijk dat je maar af en toe vlees eet, en meer vis en plantaardige producten, waaronder peulvruchten, noten en eieren. Ook is het belangrijk dat je genoeg zuivel en water binnenkrijgt. Probeer verder veel zout, suiker, en verzadigd vet te vermijden.

Ook wanneer je niet wilt afvallen, blijft beweging enorm belangrijk. Zo blijf je fit en voorkom je hart- en vaatziekten. Dus wil je gezond blijven, dan is het van belang om iedere dag minstens een half uur te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan (stevig) wandelen of fietsen.

De juiste balans vinden

Soms kan het toch lastig zijn om voor jezelf de juiste balans te vinden tussen voeding en beweging. Dan is het verstandig om hulp te vragen aan een voeding- en bewegingsdeskundige. Zij kunnen je een programma op maat aanbieden, waardoor je precies weet wat je moet doen qua eten en bewegen om jouw doel te bereiken. Of dit nu afvallen is, of gewoon het creëren en behouden van een gezonde levensstijl.