Feiten en fabels over biologisch eten

Feiten en fabels over biologisch eten

Tegenwoordig is biologisch eten en drinken steeds belangrijker. Supermarkten hebben een steeds groter aanbod op het gebied van biologisch voedsel. Het is een ware trend geworden. Omdat steeds meer mensen het van elkaar overnemen, zijn er ook een hoop onwaarheden over biologisch eten de wereld in gebracht. We zetten de feiten en fabels over biologisch eten voor je op een rij.

Biologisch eten is gezonder

Deels waar en deels niet waar. Op de lange termijn kan het gezonder zijn, omdat biologisch verbouwen beter is voor het milieu en dus de planeet. Een gezondere planeet betekent een betere volksgezondheid op den duur. Het is echter niet bewezen dat biologisch eten op korte termijn echt gezonder is voor je lichaam. Echter zijn er wel een paar producten waarvan is bewezen dat ze biologisch gezonder voor je zijn. Denk aan biologische melk. Koeien die in het weiland grazen geven gezondere melk. Biologische koeien grazen het hele jaar buiten. Bij gewone melk grazen koeien ook buiten, maar niet het hele jaar door. Biologische melk is dus gezonder, maar gewone melk is ook erg gezond. Ook is het zo dat mensen die biologisch eten vaak bewuster bezig zijn met het uitzoeken en koken van voedsel. Daar kun je over het algemeen wel gezonder van worden.

Biologisch eten is duurder

Dit is helaas waar. Voor een biologisch product reken je meer af dan voor een ‘normaal’ product. Dit komt doordat er, als je meer betaalt voor een product, beter kan worden gezorgd voor de dieren en het milieu. Over het algemeen kost het verbouwen van bijvoorbeeld een biologische groente meer tijd dan het verbouwen van een ‘normale’ groente en meer tijd betekent meer geld. Ondanks dat biologische producten duurder zijn, hoeft dit niet te betekenen dat je niet biologisch kunt eten. Je kan er ook voor kiezen om deels biologisch te eten.

Biologische groenten en fruit zijn niet giftig

Dit klopt, al moet er wel bij worden verteld dat dit ook geldt voor de meeste gewone groenten. Er zijn tegenwoordig erg strenge normen voor het verbouwen van groenten en fruit. Dit kan af en toe wel eens misgaan, maar dit kan ook voorkomen bij biologische producten.

Biologisch eten kan dus helpen als je bijvoorbeeld een dieet volgt, omdat je bewust met je eten bezig bent en dus eerder afvalt. Waarschijnlijk voel je je ook gezonder wanneer je dit doet, ondanks dat dit misschien niet bewezen is.