Voedsel bestaat uit verschillende bestanddelen, waaronder gluten. Dit zijn eiwitten die van nature aanwezig zijn in rogge, tarwe en gerst. Dit betekent automatisch dat gluten ook aanwezig zijn in voedsel die van deze ingrediƫnten zijn gemaakt. Denk hierbij aan populaire producten zoals brood, pizza en pasta, maar ook in zoetigheden als koekjes, taart en cakes. Het kan voorkomen dat je darmen niet goed reageren op gluten, in dit geval is er sprake van een glutenintolerantie. Het is dan verstandig om glutenvrij te gaan eten. De laatste paar jaren hoor je hier steeds vaker over. In supermarkten vind je daarom ook steeds meer producten zonder gluten, zodat je alsnog brood kunt eten en van andere lekkere snacks kunt genieten. Wil je graag meer weten over gluten en het glutenvrije dieet? Houd dan deze categorie op onze website in de gaten.
Zijn maaltijdvervangers gezond?
Maaltijdvervangers zijn nog altijd enorm populair. Een maaltijdvervanger is een product (meestal in de vorm van een drank, reep, of soep) waarmee je een (vaste) …
Een glutenvrij dieet is in de laatste paar jaar steeds populairder geworden; we kunnen het zelfs een trend noemen. Veel mensen beginnen een glutenvrij dieet zonder te weten wat gluten eigenlijk precies zijn en wat de nadelen maar ook voordelen zijn van gluten. Daarom leggen we je graag alles uit over de opkomst van glutenvrij. Wij geven je namelijk antwoord op een aantal belangrijke vragen: wat zijn gluten eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen van gluten, en welke producten bevatten gluten?
Wat betekent glutenvrij?
Gluten zijn een bepaald soort eiwit dat voorkomt in verschillende graansoorten, zoals rogge, haver, gerst en tarwe. Zo bestaat het eiwit van tarwe voor 80% uit gluten.
De term āglutenvrijā is momenteel nog vrij breed en verwijst vaak naar producten waar een zeer kleine hoeveelheid gluten in zitten. Echter is men er nog niet over eens vanaf welke hoeveelheid gluten het product schadelijk kan zijn voor mensen met glutenintolerantie.
Er zijn drie categorieĆ«n van glutenvrije producten: producten die van zichzelf al glutenvrij zijn, producten die glutenvrij zijn gemaakt door speciale processen en producten waar maar een zeer kleine hoeveelheid gluten in zit (20 mg ā 100mg). Dit is echter nog niet nauwkeurig gedefinieerd; de norm verschilt per land. In de EU betekent āglutenvrijā 20 mg of minder aan gluten.
Waarom kiezen voor een glutenvrij dieet?
Er zijn verschillende reden om te kiezen voor een glutenvrij dieet. De voornaamste reden is een allergie, zoals Coeliakie, waarbij de persoon intolerant is voor gluten. Gluten zorgen hierbij voor ontstekingen in het darmslijmvlies van de dunne darm. Dit kan uiteindelijk ervoor zorgen zorgen dat bepaalde voedingsstoffen niet meer door de darmen worden opgenomen. De persoon kan hierdoor last krijgen van onder andere buikpijn, diarree, gewichtsverlies, vermoeidheid, maar ook een depressie, bloedarmoede en botontkalking. Een glutenvrij dieet is voor deze mensen daarom een goede en gezonde oplossing. Echter kan dit erg lastig zijn, omdat gluten in heel veel producten zitten.
Daarnaast zijn er veel mensen die kiezen voor een glutenvrij dieet omdat zij geloven dat er veel nadelen zitten aan gluten. Er zijn zelfs mensen die claimen dat een glutenvrij dieet helpt tegen autisme. Echter is hier nog geen gegrond wetenschappelijk bewijs voor.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een glutenvrij dieet?
Wat precies de voor- en nadelen van gluten zijn staat nog steeds niet vast. Veel mensen die een glutenvrij dieet volgen hebben echter ondervonden dat zij zich hierdoor beter voelen. Zo zou een glutenvrij dieet zorgen voor meer energie en een betere gezondheid. Het zou zelfs helpen met een betere spijsvertering en met afvallen.
Een nadeel aan een glutenvrij dieet is echter dat hier een hoog prijskaartje aan hangt; glutenvrije producten zijn meestal zeer prijzig.
Daarnaast is een glutenvrij dieet niet altijd even gezond. In een glutenvrij dieet ontbreken vaak verschillende andere voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, en vezels. Daarnaast zijn glutenvrije producten vaak rijk in vet en calorieƫn. Ook bevatten deze producten vaak veel toegevoegd zout en suiker. Ga je voor een glutenvrij dieet, dan is het belangrijk om hier om te letten. Eet bijvoorbeeld bruine rijst of quinoa om aan je vezels te komen, en raadpleeg een diƫtiste om te zorgen dat je toch de juiste en de goede voedingsstoffen binnen krijgt.