Vitamines

Vitamines zijn voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam en geest goed functioneren. Vitamines houden bijvoorbeeld voor een je immuunsysteem op peil, waardoor je minder vatbaar bent voor ziektes. Wanneer men spreekt over gezondheid, worden vitamines vaak genoemd. Dit komt omdat deze niet door het lichaam zelf aangemaakt worden; je moet de voedingsstoffen dus binnenkrijgen via je voeding. Het is daarom belangrijk om te weten welke vitamines in welke soorten voeding zitten.

De Poolse biochemicus Casimir Funk was één van de eersten die (in het begin van de 20ste eeuw) vitamines ontdekte. Funk maakte openbaar dat vitamines van uiterst belang zijn voor je gezondheid, omdat ze verschillende ziektes helpen voorkomen. Zo toonde Funk aan dat vitamines scheurbuik en de botaandoening Rachitis kunnen voorkomen. Momenteel weten we dat er in totaal dertien verschillende soorten vitamines bestaan. Lees verder om meer te weten te komen over deze verschillende vitamines.

Een Golf van Welzijn
Vitamines

Een Golf van Welzijn: De Gezondheidsvoordelen van Vegan Omega 3 Algenolie

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Ze spelen een cruciale rol bij verschillende lichaamsfuncties, zoals het ondersteunen van de hartgezondheid, het bevorderen …

Voedingssupplementen als toevoeging op de dagelijkse maaltijden
Afvallen

Zijn maaltijdvervangers gezond?

Maaltijdvervangers zijn nog altijd enorm populair. Een maaltijdvervanger is een product (meestal in de vorm van een drank, reep, of soep) waarmee je een (vaste) …

Soorten vitamines

In totaal zijn er dus dertien soorten vitamines: vitamine A, vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine K en acht verschillende soorten vitamine B, waaronder vitamine B12 en B2. Binnen deze dertien soorten vitamines wordt er onderscheid gemaakt tussen twee typen vitamines: in vet oplosbare vitamines en in water oplosbare vitamines. De vitamines die opgelost kunnen worden in vet slaat het lichaam op in de vetcellen. Een te veel aan deze vitamines slaat je lichaam dus (deels) op in de vetcellen. De rest verlaat je lijf via bijvoorbeeld je urine. Zorg zelf dagelijkse voor voldoende vitamines die oplosbaar zijn in water. Deze slaat het lichaam je lichaam namelijk niet op.

Maar waar zitten deze vitamines in? En wat doen deze voedingsstoffen voor je lichaam? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

Vitamine A

Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die je voornamelijk binnenkrijgt door fruit dat oranje-geel gekleurd is te eten. Ook zit vitamine A veel in (donkere) bladgroenten, zoals boerenkool en in dierlijke producten. Denk bijvoorbeeld aan vlees en vis, maar ook zuivel, halvarine, en bak- en braadproducten. Vitamine A is een antioxidant. Dit betekent dat deze vitamine agressieve stoffen in je lichaam kan verwijderen. Dit helpt schade aan cellen en weefsels te voorkomen. Vitamine A is onder andere goed voor je huid. Dit komt doordat deze vitamine nieuwe cellen aanmaakt en zorgt voor een goede weefselstructuur van de huid. Daarnaast is vitamine A goed voor je ogen en zorgt het voor een beter immuunsysteem.

Vitamine B

Er bestaan in totaal acht soorten vitamine B: Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en vitamine B12. Deze vitamines zijn allemaal oplosbaar in water en moet je dus iedere dag opnieuw innemen. Deze vitamines zorgen onder andere voor energie, een goede weerstand, een goede stofwisseling en een goed concentratievermogen. Vitamine B1, B2, B3 en B5 vind je in volkoren granen. Eet vlees en gevogelte voor vitamine B3, B5, B7. Vitamine B3 vind je terug in vis. Vitamine B6 zit vooral in sojaproducten en vitamine B7 zit naast vlees ook in veel soorten fruit. Vitamine B9 vind je in bladgroenten en vitamine B12 zit veelal in vis, vlees, gevogelte, en zuivelproducten.

Vitamine C

Evenals vitamine A, is vitamine C ook een antioxidant. Het is bovendien de bekendste vitamine, denk hierbij aan de bruistabletten die je vind in de drogisterijen en supermarkten. Vitamine C is oplosbaar in water. Je kunt deze vitamine uit veel verschillende fruit en groenten verkrijgen, waaronder uit aardappelen, bessen en citrusvruchten. Vitamine C zorgt naast een betere weerstand ook voor een goede opname van ijzer zodat het lichaam wonden kan genezen.

Vitamine D

Vitamine D is oplosbaar en vet. Deze voedingsstof is vooral belangrijk voor de groei en stevigheid van je botten en tanden. Daarnaast zorgt vitamine D – evenals de meeste vitamines- voor een goed immuunsysteem. Bovendien laat vitamine D je spieren optimaal werken. Eet voor je portie vitamine D (vette) vis. Ook wordt vitamine D vaak toegevoegd aan bak- en braadproducten. Daarnaast is zonlicht belangrijk, want hiermee kan je lichaam zelf vitamine D zelf aanmaken. De meeste mensen hebben in de winter daarom vaker een tekort aan vitamine D.

Vitamine E en vitamine K

Vitamine E is een vitamine die oplosbaar is in vet en vind je voornamelijk in groenten, fruit, graanproducten, brood, zonnebloemolie, zaden en noten. Vitamine E is bovendien een belangrijke antioxidant die de cellen, bloedbaan en het weefsel in je lichaam helpt beschermen. Vitamine K kun je vinden in donkergroene bladgroenten, bieten en knolrapen. Deze vitamine is belangrijk voor de aanmaak van botten en een goede bloedstolling.

Vitaminesupplementen

Omdat vitamines zo belangrijk zijn voor onze gezondheid en we deze vitamines door middel van voeding binnen moeten krijgen, wordt er vaak gedacht dat het niet goed op peil houden. Daarom worden er vaak extra vitaminesupplementen genomen. Toch blijkt uit onderzoek dat het bij de meeste Nederlanders wel goed zit met de dagelijkse portie van deze voedingsstoffen, op vitamine D na. Dit komt omdat veel mensen niet genoeg vis eten en buiten de zomermaanden onvoldoende zonlicht krijgen. Uit sommige onderzoeken blijkt zelfs dat supplementen juist kunnen zorgen voor een verhoogd risico op kanker. Te veel vitamine C kan daarnaast ook darmklachten of diarree veroorzaken.

Wil je vitaminesupplementen kopen? Raadpleeg dan eerst je huisarts of je een tekort hebt aan bepaalde vitamines.