De top 5 populairste diëten

Diëten is niets nieuw. Echter zijn er de laatste jaren in Nederland een aantal diëten erg populair geworden. Wij geven je de top 5 populairste diëten en vertellen je wat ieder dieet inhoudt. Zo kun je zelf bepalen wat voor jou het meest geschikte dieet is. Houd er echter rekening mee dat deze diëten nog geen sterke wetenschappelijke ondergrond hebben. Het is dus verstandig om eerst een diëtiste te raadplegen voordat je echt aan een dieet begint!

Detox dieet

Één van de populairste diëten op dit moment is het detox dieet. Het doel van een detox dieet is je lichaam weer in balans brengen door “detoxificatie”, ofwel het reinigen van je lichaam van gifstoffen. Dit zou gezonder voor je lichaam zijn en je weer fit laten voelen. Deze gifstoffen komen in je lichaam door verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan de lucht die je inademt, de pesticiden die op voedsel wordt gespoten, of verzorgingsproducten die je gebruikt. Het idee is dat deze stoffen zich ophopen in je lichaam en daardoor voorkomen dat je lichaam optimaal functioneert.

Een detox dieet houdt in dat je veel voedsel eet met vezels, zoals groenten en fruit. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller via je darmen je lichaam zullen verlaten. Veel mensen kiezen er bovendien voor om alleen maar sappen te drinken en vast voedsel te vermijden. Verder helpt sporten ook om deze afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet houdt in dat je geen producten eet waar gluten in zitten. Dit kan erg lastig zijn, aangezien gluten niet alleen in verschillende broden, maar ook in veel andere producten zitten. Naast het feit dat een glutenvrij dieet helpt om vervelende symptomen van Coeliakie te verhelpen, heeft een glutenvrij dieet ook voordelen voor mensen die niet last hebben van deze glutenintolerantie.

Een glutenvrij dieet zorgt ervoor dat je sneller gewicht verliest, aangezien gluten zich vaak bevinden in bewerkte producten waar veel calorieën inzitten. Verder kan het helpen je cholesterol te verlagen, wat hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen. Ook zorgt het eten van onbewerkte en glutenvrije producten voor een betere spijsvertering. Een glutenvrij dieet geeft je bovendien meer energie.

Atkins dieet

Een ander bekend (maar wellicht minder geprezen) dieet, is het Atkins dieet. Het Atkins dieet houdt in dat je producten eet met veel eiwitten en vetten, zoals vlees, gevogelte, kip en eieren, boter en kaas. Verder is het de bedoeling dat je geen koolhydraten eet. Het doel van dit Atkins dieet is dat je minder calorieën eet en daardoor sneller zult afvallen.

Ondanks dat een dieet met weinig koolhydraten inderdaad kan zorgen voor gewichtsverlies, wordt het eten van veel vetten afgeraden door veel diëtisten.

GI-dieet

Het laag glycemische index dieet (GI-Dieet) is een dieet waarbij producten worden gegeten met koolhydraten die een lage glycemische index hebben. Koolhydraten met een lage glycemische index worden langzamer in je bloed worden, waardoor het glucoseniveau in je bloed minder snel stijgt. Dit zorgt ervoor dat je je langer vol voelt, wat vervolgens helpt om minder te eten en je dus helpt gewicht te verliezen. Verder kan het zorgen voor een gezondere glucose- en insulinebalans van je bloed.

Paleo dieet

Naast glutenvrij dieet is ook het paleo dieet enorm in populariteit gestegen. Het paleo dieet wordt ook wel het “oerdieet” genoemd. Het doel van dit dieet is namelijk om te eten zoals mensen in de oertijd dat deden. Fruit, groenten, vlees, vis, en noten zijn hierbij dus belangrijk.

Het doel van een Paleo dieet is niet om gewicht te verliezen. Het gaat om een gezondere manier van eten die beter past bij de manier waarop de mens is gebouwd. Hierbij wordt er uitgegaan van dat ons lichaam niet is aangepast op moderne (bewerkte) producten, zoals zuivel, wat zou kunnen zorgen voor verschillende ziektes, waaronder hart- en vaatziekten.

zelf brood bakken
Dieet

Zelf brood bakken voor gezonder brood

Brood is een van de oudste en meest fundamentale voedingsmiddelen in tal van culturen. Toch kan het dagelijks brood dat je in de supermarkt koopt, …

Voedingssupplementen als toevoeging op de dagelijkse maaltijden
Afvallen

Zijn maaltijdvervangers gezond?

Maaltijdvervangers zijn nog altijd enorm populair. Een maaltijdvervanger is een product (meestal in de vorm van een drank, reep, of soep) waarmee je een (vaste) …

Top tien dieetboeken
Biologisch

Top tien dieetboeken

Wil jij op een gezonde en leuke manier afslanken? Dan is een dieetboek zeer geschikt. Echter zijn er inmiddels zoveel dieetboeken verschenen, waardoor je soms …

Meest bekende online diëten
Dieet

Meest bekende online diëten

Overgewicht is bij veel mensen een probleem. Er zijn dan ook veel boeken te vinden die je helpen met diëten. Echter zijn er ook veel …

Zout wat blijft binnen de grenzen van gezond-min
Dieet

Zout: wat blijft binnen de grenzen van ‘gezond’?

Van zout, ook wel natrium, heb je maar weinig nodig, toch vind je in producten zoals pizza en kant-en-klaarmaaltijden er vele hoeveelheden van. Hierdoor krijgen …