Hoe gezond is een kant-en-klare maaltijd eigenlijk?

Hoe gezond is een kant-en-klare maaltijd eigenlijk?

Soms heb je geen tijd of zin om uren in de keuken te staan om een maaltijd klaar te maken. Kant-en-klaarmaaltijden bieden dan voor veel mensen de oplossing. Omdat we tegenwoordig allemaal een druk leven hebben, is het aanbod van kant-en-klaarmaaltijden de afgelopen jaren flink toegenomen. Vaak staat er op de verpakking dat deze maaltijden gezond zijn, maar is dit wel zo of kunnen we toch beter ons eten zelf klaarmaken?

Maaltijdsalades

Alle kant-en-klare maaltijden zijn anders. De ingrediƫnten verschillen erg per merk en salade, maar vaak hebben ze wel ƩƩn ding gemeen: ze bevatten veel calorierijke ingrediƫnten. Denk hierbij aan koolhydraatrijke producten zoals graan en bonen. Maaltijdsalades zijn altijd erg vullend, dit komt door de vele calorieƫn die in de producten zitten. Ook de dressing die bij de kant-en-klare salades geleverd wordt, is vaak erg calorierijk.

Over het algemeen bevatten kant-en-klare maaltijden weinig groente en vezels, maar veel verzadigd vet en zout. Daarnaast sluit de portiegrootte vaak niet aan. De portie kan te klein zijn, waardoor je snel weer honger krijgt. Het kan ook te groot zijn, waardoor je meer eet dan je nodig hebt.

Een goede kant-en-klaarmaaltijd

Niet alle kant-en-klare maaltijden zijn slecht. Een goede kant-en-klaarmaaltijd voldoet volgens het voedingscentrum aan deze eisen:

  • De maaltijd heeft een grootte van 450 tot 750 calorieĆ«n
  • Er zit ten minste 150 gram groente in, dit kan worden aangevuld met salade of rauwkost
  • Bevat weinig verzadigd vet en zout

Bijna geen ƩƩn van de kant-en-klare maaltijden voldoet aan al deze eisen. Maar er worden wel relatief gezonde salades en maaltijden verkocht die voldoen aan de normale standaarden, denk bijvoorbeeld aan stoommaaltijden. Om deze te vinden, is het nodig dat je goed het etiket leest en let op de ingrediƫnten die erin zitten.

Gezond of ongezond?

Natuurlijk zijn niet alle kant-en-klare maaltijden ongezond, maar wel een hele hoop. Deze maaltijden bevatten te veel zout, verzadigd vet of calorieƫn. Je kunt kant-en-klare maaltijden de volgende keer dus beter laten staan. Zelf een gezonde maaltijd op tafel zetten kost wel meer tijd, maar dan krijg je niet te veel slechte voedingsstoffen binnen. Als je zelf kookt, bepaal jij namelijk hoeveel zout en vet er in de maaltijd zit. Heb je echt geen tijd om elke dag te koken? Maak dan bijvoorbeeld alvast in het weekend een aantal maaltijden klaar en vries deze vervolgens in. Dan heb je een eigen gemaakte kant-en-klaarmaaltijd. Dit is veel gezonder en ook nog eens goedkoper.