De waarheid over superfoods

De waarheid over superfoods

Voornamelijk de laatste vijf jaar is er een enorme trend omtrent superfoods; voedsel dat extra gezondheidsvoordelen zou hebben. Tot op heden is er echter nog altijd geen vaste definitie deze term. De naam “superfood” is voornamelijk een slimme marketingterm om producten beter te verkopen. Dus hoe gezond zijn superfoods eigenlijk? En wat is eigenlijk het verschil tussen wat fruit en een superfood? In dit artikel lees je de waarheid over superfoods.

Er is meer nodig dan alleen een super food

Ondanks er wel degelijk producten bestaan die erg gezonde eigenschappen hebben, bestaan er geen producten die op zichzelf zorgen voor een goede gezondheid. Een mens heeft namelijk altijd meer nodig dan alleen een superfood om gezond te blijven. Het is bijvoorbeeld belangrijk om gebalanceerd te eten, waaronder voornamelijk veel fruit en groenten. Ook is beweging enorm belangrijk. Alleen het eten van superfoods maakt je niet gezond.

“Niet-superfoods” zijn ook super

De term “superfood” wordt vooral gebruikt om exclusievere en daarmee duurdere producten beter te kunnen verkopen. Denk bijvoorbeeld aan goji- en incabessen. Het is echter niet zo dat deze geen goede voedingsstoffen bevatten. Integendeel. Zo bevat de goijibes veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. De incabes bevat vitamine B12 en veel andere vitaminen en proteïnen. Maar dit betekent niet dat deze voedingsstoffen alleen voorkomen in deze superfoods; er zijn ook genoeg producten die niet bestempeld worden als superfood maar toch net zo voedzaam of zelfs voedzamer zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de meeste groenten- en fruitsoorten, zoals wortelen, bonen, appels en kiwi’s.

Geen wetenschappelijk bewijs

Ondanks er wel experimenten zijn gedaan met een aantal superfoods is er nog geen vaststaand wetenschappelijk bewijs over de krachten van superfoods. Het menselijk lichaam is nu eenmaal zeer ingewikkeld; de gezondheid van een mens hangt van enorm veel factoren af. De invloed van een superfood is daarom niet zo eenvoudig te onderzoeken.

Onbewerkte producten zijn de echte superfoods

Het probleem van onze huidige maatschappij is dat we vooral veel producten eten die worden bewerkt in de industrie. Deze producten bevatten enorm veel zout, suiker en vetten, wat enorm slecht is voor je gezondheid. Eigenlijk kun je dus alle onbewerkte producten zien als een superfood. En veel van deze producten zijn dus volop verkrijgbaar in ons eigen land en daarom lang niet zo duur als “echte” superfood. Dus wil je de volgende keer gezonde aankopen doen in de supermarkt, ga dan voor onbewerkte producten, het liefst uit ons eigen land!