Aardbeien gezond of ongezond-min

Aardbeien: gezond of ongezond?

Dat aardbeien erg lekker zijn, wist je natuurlijk allang. Maar aardbeien zijn ook nog eens goed voor het lichaam. Ze zitten namelijk vol met gezonde stoffen die je lichaam nodig heeft, bijvoorbeeld vitamine C, vitamine B11 en kalium. Maar het fruit is ook negatief in het nieuws geweest. Er is namelijk gebleken dat aardbeien gifstoffen bevatten die slecht voor je gezondheid zouden kunnen zijn. Betekent dit dat je moet stoppen met het eten van aardbeien of kun je toch nog genieten van deze lekkere vrucht?

Waarom aardbeien gezond zijn

Aardbeien zijn erg populair in Nederland, dit komt natuurlijk door de lekkere smaak, maar ook door de vele gezondheidsvoordelen die deze vrucht biedt. Aardbeien bevatten weinig calorieën en zitten vol met goede stofjes. In aardbeien kun je veel vitamine C vinden. Dit is goed voor je weerstand, je huid en je haar. Ook zorgt deze vitamine ervoor dat bepaalde slechte stoffen in het lichaam geneutraliseerd kunnen worden. Naast vitamine C bevatten aardbeien ook foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd. Foliumzuur is belangrijk voor de groei van het lichaam en voor de aanmaak van bloedcellen. Er zit ook nog eens veel kalium in het fruit, wat belangrijk is voor een goede bloeddruk en het regelen van de vochtbalans. Je zou dus denken dat aardbeien gezond zijn.

Waarom aardbeien niet zo gezond zijn

Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gebleken dat Hollandse aardbeien de meeste gifstoffen bevatten van alle Nederlandse fruit- en groentesoorten die je in de supermarkt kunt vinden. De aardbeien zijn bespoten met wel zeven tot acht verschillende gifstoffen. Deze stoffen kunnen verschillende ziekten veroorzaken.

Nu denk je misschien: waarom mag dit verkocht worden?. Deze aardbeien liggen nog in de winkel omdat er van elk stofje te weinig werd gemeten om het fruit te verbieden. Eén zo’n stofje is niet schadelijk voor de gezondheid, maar als deze met andere stoffen gecombineerd wordt, kan dit wel schadelijk zijn. Deze andere stoffen kun je vinden in verschillende soorten groente en fruit. Als je meerdere soorten groente en fruit eet, bestaat de kans dat je meerdere bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt.

Het wassen van de aardbeien helpt niet om de bestrijdingsmiddelen te verminderen. Deze zitten namelijk in het product zelf.

Variëren met fruit en groente

Er wordt geen aanleiding gegeven om aardbeien te laten staan. Wel zijn er nog onzekerheden, op andere groente en fruit kunnen namelijk ook bestrijdingsmiddelen zitten. Daarom is het belangrijk dat je blijft variëren met verschillende fruit en groente. Wil je geen bestrijdingsmiddelen meer binnenkrijgen? Kies dan voor biologische groente en fruit. In de biologische sector worden namelijk minder bestrijdingsmiddelen ingezet.