Hoe verstandig is afvallen met shakes en maaltijdvervangers

Hoe verstandig is afvallen met shakes en maaltijdvervangers?

Je hebt vast wel eens gehoord van afvallen door middel van shakes en maaltijdvervangers. Dit dieet is enorm populair, je valt namelijk enorm veel kilo’s af in enkele weken zonder enige moeite. Het enige wat je hoeft te doen, is niet gewoon eten, maar het vervangen van je normale maaltijden door shakes. Maar is dit wel verstandig om te doen?

Hoe werkt het?

De shakes zijn bedoeld om je reguliere ontbijt, lunch en/of avondeten mee te vervangen. De maaltijdvervangers die hiervoor gebruikt worden, zitten vol met eiwitten en bevatten minder calorieën dan een gewone maaltijd. De eiwitten geven gedurende de dag steeds energie vrij, hierdoor houd je langer een verzadigd gevoel en heb je geen honger meer. Je kunt enorm veel afvallen met het shakedieet. Hoeveel je afvalt is afhankelijk van de hoeveelheid maaltijden die je vervangt met shakes en wat je daarnaast nog eet.

Voordelen shakedieet

Maaltijdvervangers bieden verschillende voordelen, echter het belangrijkste voordeel is dat je veel afvalt zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Je hoeft alleen maar een, twee of drie maaltijden op een dag te vervangen en dat is alles. Je hoeft niet perse te sporten om af kunnen te vallen met het shakedieet. Natuurlijk is sporten erg goed voor je en helpt het je om meer vet te verbranden, maar het is niet nodig bij dit dieet. Ook kun je zelf bepalen hoe snel je wilt afvallen. Als je een maaltijd vervangt door een shake, zul je minder snel afvallen dan wanneer je drie maaltijden en alle tussendoortjes vervangt. Ook zijn de maaltijdvervangers erg makkelijk in gebruik. De shakes hoeven vaak alleen maar gemengd te worden met water, melk of yoghurt, maar ook zijn er kant-en-klaar verpakkingen te verkrijgen.

Nadelen shakedieet

Zoals je misschien al wist, is het shakedieet niet weggelegd voor op lange termijn. Je kunt namelijk niet je hele leven shakes gaan drinken. Als je eenmaal weer normaal gaat eten, komen de verloren kilo’s er snel weer aan. Ook verlies je spiermassa als je te weinig calorieën binnenkrijgt. Het onderhouden van spiermassa kost niet alleen eiwitten, maar ook energie. En deze energie zit in calorieën. Afhankelijk van het merk van de maaltijdvervangers, kunnen de kosten erg hoog oplopen. De kosten variëren van zo’n 50 tot 100 euro per week. Het dieet is dus erg duur en niet voor iedereen weggelegd.

Wel of niet verstandig?

Is het nou wel of niet verstandig om je maaltijden te vervangen door shakes? Als je in een korte periode veel wilt afvallen, is het dieet een goede optie. Je dient er wel rekening mee te houden dat als je weer normaal gaat eten, de kilo’s er in een rap tempo weer bij komen. Het dieet is daarom geschikt voor je als je nog snel iets wilt afvallen voor een speciale gelegenheid, denk aan een bruiloft. Maar voor de langere termijn kun je beter je gehele levensstijl aanpassen en geen maaltijden meer gaan vervangen door shakes.