Minder brood eten

Minder brood eten: de zin en onzin van deze theorie

We horen de laatste tijd veel over het koolhydraatarm dieet. Dit is een dieet waarbij je bijna of helemaal geen brood meer mag eten. Maar is brood nou echt zo slecht voor je? We eten het toch al ons hele leven? De discussie over brood is ingewikkeld. Aan de ene kant hoor je dat brood eten niet goed voor je is en je er dik van wordt. Maar aan de andere kant eten we al eeuwenlang brood en vermindert het risico op chronische ziekten.

Waarom geen brood eten?

Het moderne brood bevat veel koolhydraten en suiker. Het suiker zorgt samen met het zetmeel dat in brood zit, voor pieken in je bloedsuikerspiegel. Hier kan je dikker van worden. Niet alleen brood bevat veel suiker, maar ook bijna al het broodbeleg bevat te veel suiker.

Na het eten van brood krijg je al vrij snel weer honger. Je bloedsuikerspiegel raakt dan in een hongerdip. Daardoor ga je weer eten. Alleen daarom al kun je beter iets anders ontbijten.

De gluten die in brood zitten, kunnen je darmen beschadigen. Sommige mensen zijn overgevoelig voor gluten en krijgen hier darmklachten van. Als je vaak last hebt van je darmen en je toevallig vaak brood eet, dan kan het zijn dat je klachten daar vandaan komen. Dit is ook een goede reden om geen brood meer te eten.

Waarom wel brood eten?

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Brood, vooral volkoren en bruinbrood, komt voor in de Schijf van Vijf. In Nederland is brood een belangrijk fundament in ons voedingspatroon. Veel mensen zijn gewend om twee keer per dag brood te eten, bij het ontbijt en de lunch. Brood bevat vezels, jodium, vitamine B en zorgt voor een goede darmwerking. Als je geen brood meer gaat eten, moet je wel iets ondernemen om het voedingspatroon weer in balans te krijgen. Het eten van volkorenbrood kan zelfs het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten verminderen. Het is dus helemaal niet nodig om brood uit je dagelijkse eetpatroon te schrappen.

Combinatie tussen wel en geen brood eten

Er zijn meerdere discussies gaande wat betreft het eten van brood. Je hebt een hoger risico op overgewicht, schommelingen in je bloedsuikerspiegel en kans op darmklachten door de gluten. Door al deze nadelen kun je brood schrappen uit je dagelijkse voeding en brood juist gaan zien als een traktatie. Veel mensen denken dat ze niet zonder brood kunnen, maar als je even doorzet, ga je merken dat je je beter voelt en misschien wel begint met afvallen.

Maar het schrappen van brood is helemaal niet nodig, ook met het eten van brood kun je gezond zijn. Het is waar jij je fijn bij voelt.