Lekkere nootjes

Lekkere nootjes: Gezond of moet je ze vermijden?

Ben je op zoek naar een eenvoudige manier om je gezondheid te verbeteren zonder grote veranderingen in je dieet? Noten kunnen weleens het antwoord zijn waar je naar op zoek bent. Deze kleine krachtpatsers van de natuur zitten boordevol voedingsstoffen en bieden talloze gezondheidsvoordelen. Ontdek de top 5 gezondste noten en verkrijg inzicht in welke noten je beter kunt vermijden voor een optimale gezondheid door dit artikel te lezen.

Wat maakt noten gezond?

Noten zijn voedingskracht patsers vanwege verschillende redenen:

 • Gezonde vetten: Noten bevatten onverzadigde vetten, zoals enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor je hart en het cholesterolgehalte kunnen verlagen.
 • Eiwitten: Noten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, wat ze geschikt maakt voor vegetariĆ«rs en veganisten.
 • Vezels: Ze bevatten vezels die de spijsvertering bevorderen en je een verzadigd gevoel geven, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing.
 • Vitamines en mineralen: Noten zijn rijk aan essentiĆ«le voedingsstoffen zoals vitamine E, magnesium en antioxidanten, die bijdragen aan een gezond immuunsysteem en andere lichaamsfuncties.

Mocht je de noten uit de top 5 gezondste noten niet lekker vinden, dan kun je op deze voedingswaarden letten wanneer je noten uitzoekt om je gezondheid te ondersteunen.

De gezondste noten top 5

Dit zijn de meest gezonde noten die je kunt eten. Hoewel hier altijd discussie over al blijven bestaan, omdat het grotendeels afhankelijk is van wat jouw lichaam nodig heeft, kan dit als top 5 gezondste noten worden gezien:

 1. Amandelen: Amandelen zijn een geweldige bron van vitamine E en bevatten weinig verzadigd vet. Ze ondersteunen een gezonde huid en helpen het cholesterolgehalte te verlagen.
 2. Walnoten: Boordevol omega-3 vetzuren, walnoten bevorderen de gezondheid van het hart en de hersenen.
 3. Pistachenoten: Deze noten zijn caloriearm en bevatten veel vezels, eiwitten en gezonde vetten.
 4. Cashewnoten: Cashewnoten ondersteunen de gezondheid van botten en zenuwen, omdat ze rijk zijn aan magnesium en fosfor.
 5. Pecannoten: Pecannoten bevatten antioxidanten en gezonde vetten die ontstekingen kunnen verminderen.

Uiteraard is het aan jou om de keuze te maken welke noten jij het lekkerst vindt of misschien zelfs om te kiezen welke noten je kunt eten met allergieƫn. Naast deze top 5 zijn er namelijk nog een hoop andere noten die ook zeker veel gezonde voedingswaarden hebben.

Deze noten moet je vermijden voor je gezondheid

Hoewel noten over het algemeen gezond zijn, zijn er enkele varianten die je met mate moet eten of zelfs beter helemaal kunt vermijden:

Gekarameliseerde noten

Gekarameliseerde noten kunnen verleidelijk lekker zijn, met hun zoete glazuur en knapperige textuur. Het toevoegen van suiker aan noten verandert hun gezondheidsprofiel echter drastisch. De toegevoegde suikers zorgen niet alleen voor extra calorieƫn, maar kunnen ook leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit kan leiden tot pieken in de energie gevolgd door crashes, wat niet bevorderlijk is voor een stabiele energievoorziening gedurende de dag. Als je van de zoete smaak houdt, overweeg dan om zelf noten te roosteren met een kleine hoeveelheid honing of ahornsiroop voor een gezondere zoete traktatie.

Borrelnootjes

Borrelnootjes zijn een populaire snack tijdens gezellige bijeenkomsten, maar ze bevatten vaak verborgen valkuilen voor de gezondheid. Ze worden meestal gefrituurd, wat resulteert in een verhoogd vetgehalte van vooral ongezonde transvetten. Transvetten zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bovendien zijn borrelnootjes doorgaans zeer zout en overmatige zoutinname kan leiden tot hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. Als alternatief kun je overwegen om je eigen hartige notenmix te maken met kruiden en specerijen voor smaak, zonder de extra zout- en vetinname.

Gezouten noten

Gezouten noten, zoals geroosterde gezouten amandelen, kunnen een smakelijke en knapperige snack zijn, maar hun hoge natriumgehalte kan een zorg zijn voor je gezondheid. Overmatige zoutinname kan leiden tot hoge bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Als je van gezouten noten houdt, probeer dan te kiezen voor noten waarbij je zelf het zoutgehalte kunt beheersen of spoel de noten voor gebruik af onder koud water om een deel van het zout te verwijderen. Bovendien kun je je smaakpapillen langzaam maar zeker aanleren om te genieten van minder zout, wat je gezondheid op lange termijn ten goede zal komen.

Gezond genieten van noten

Zelfs als je kiest voor gezonde noten, is het belangrijk om dit op een gezonde manier te doen. Dat doe je op de volgende manier.

 • Portiegrootte: Noten zijn calorierijk, dus eet ze met mate. Een handjevol per dag wordt over het algemeen aangeraden.
 • Ongezouten en ongebrand: Kies voor noten die niet gezouten en ongebrand zijn om onnodige toevoegingen te vermijden.
 • Variatie: Wissel af tussen verschillende soorten noten om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Noten zijn kleine smaakbommetjes die boordevol gezonde vetten, eiwitten, vezels en essentiƫle voedingsstoffen zitten. Door noten op te nemen in je dagelijkse voeding kun je je gezondheid aanzienlijk verbeteren. Onthoud echter dat de sleutel tot het genieten van de gezondheidsvoordelen van noten in de matiging ligt. Kies voor de top 5 gezondste noten, vermijd noten met toegevoegde suikers en te veel zout, en houd je portiegrootte in de gaten. Op deze manier kun je noten op een gezonde en heerlijke manier in je dieet opnemen en je welzijn verbeteren.