Tijdens de kerstdagen genieten we van het samenzijn met familie en vrienden. Hier komt altijd een lekker hapje en drankje bij kijken. Je koopt deze hapjes en lekker eten in de supermarkt, maar het is nog leuker om deze zelf te bakken. Wil jij deze kerst jouw kersthapjes en lekkernijen zelf bakken en ben je nog op zoek naar wat inspiratie? Lees dan snel verder, want wij laten je een aantal leuke bakrecepten zien om te maken met kerst.
Bakken met kerst
Tijdens kerst bak je de meest gevarieerde dingen. Van zoet tot hartig, van luchtig tot machtig. Zo bak je dingen voor de kerstborrel of kerstfeest, bak je een kerstcake, kerstdesserts, kerstkoekjes of lekkernijen voor het kerstontbijt. De recepten die we je laten zien zijn makkelijk én leuk om te maken. Zitten er ingrediënten in die je niet lekker vindt? Dan vervang je deze gemakkelijk met iets wat je wel lust. Er is dus voor ieder wat wils.
1. Kerstboompjes van filodeeg met zalm
Iets wat echt bij de kerst past, zijn kerstbomen. Daarom is het een leuk (en lekker) idee om kerstboompjes te bakken. Dit doe je met vers filodeeg . Dit is een makkelijk recept waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt.
De ingrediënten
- 1rol vers filodeeg
- 200g gerookte zalm
- 1geklutst ei
- 25g pistachenootjes
- Zout en peper
- 12cocktailspiesjes
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het filodeeg uit op bakpapier, op een bakplaat. Smeer het in met roomkaas, beleg het met de zalm en breng op zaak met zout en peper. Snijdt het vervolgens in 12 gelijke stroken. Steek iedere strook slangvorming op een prikker, zodat het op een kerstboom lijkt. Leg ze op het bakpapier, smeer ze in met het geklutste ei en bestrooi met gehakte pistachenootjes. Bak de kerstboompjes af in ongeveer 20 minuten.
2. Cinnamon rolls
Cinnamon rolls zijn kaneelgebakjes die heel goed bij de kerst passen. Niet alleen omdat ze er leuk uitzien, maar ook omdat ze heerlijk smaken. Ze zijn niet moeilijk om te maken, dus je zet ze zo op tafel voor ontbijt, bij de koffie of als dessert met een beetje ijs.
Ingrediënten
- 1blikje croissantdeeg
- 50g zachte boter
- 2tl kaneel
- 50-60g lichtbruine basterdsuiker
- 100g poedersuiker
- 1tl vanille extract
- 2el melk
Bereidingswijze
Rol het croissant deeg uit, knijp de naden dicht en druk deze goed aan. Meng de kaneel door de (zachte) boter en smeer het deeg hiermee in. Verdeel de suiker hier gelijkmatig overheen en rol het deeg weer op. Snijd de rol deeg met een mes in zes plakjes en leg deze op bakpapier op een bakplaat. Bak de cinnamon rolls af op 200 graden in ongeveer 11 minuten.
3. Kerstkoekjes
Kerstkoekjes zijn onmisbaar tijdens de kerst. Ook deze maak je gemakkelijk zelf. Je eet ze zelf op, je geeft ze aan anderen of je hangt ze in de kerstboom.
De ingrediënten
- 175 g bloem
- 100 g koude boter
- 150 g witte of lichte basterdsuiker
- 1 eierdooier
- snufje zout
- snuf gember en kaneel
Bereidingswijze
Mix de boter met de suiker en voeg de eierdooier toe. Zeef de bloem, kaneel, gember en zout erdoor. Mix tot dot een deeg en laat het voor dertig minuten in de koelkast rusten. Verwarm de over op 175 graden. Rol het deeg uit tot 2 millimeter dikte. Steek nu de (kerst)vormpjes die je in het deeg om er koekjes van te maken. Bak ze in twaalf minuten goudbruin en laat ze afkoelen.